Doe het zelf

stap 1: maak je plan

Item #2

Getekend plaatje van persoon die gebruik maakt van geleidelijnen.

Geleidelijn

De natuurlijke gidslijn is de basis van een looproute. Geleiden doe je met kunstmatig aangelegde lijnen. Die zijn de basis van een veilige, obstakelvrije route. De geleidelijn moet goed vindbaar zijn en vervolgens met de taststok, restzicht en voeten goed te volgen zijn. De geleidelijn leidt de voetganger naar de gewenste doelen, oriëntatiepunten en herkenningspunten, en van en naar een natuurlijke gidslijn, zoals een obstakelvrije grasrand of muur.

Getekend plaatje waaruit blijkt wat een waarschuwingsmarkering is.

Waarschuwingsmarkering

Waarschuwen doe je met noppen: noppen = stoppen. De markering waarschuwt de gebruiker bij het naderen van een gevaarlijke situatie zoals een trapgat, een afstapje, een oversteekplaats in het (gemotoriseerd) verkeer, of wanneer doorlopen gevaar met zich meebrengt.

Getekend plaatje waaruit blijkt wat een attentiemarkering is.

Attentiemarkering

Attendeert de gebruiker op een keuze in de route, zoals een T-splitsing of kruispunt. De markering ziet eruit als een leeg vlak van 600 x 600 mm. Tussen een objectmarkering of waarschuwingsmarkering en een geleidelijn wordt een attentievlak opengehouden van 600 x 300 mm. Je legt op de bestaande ondergrond dus juist niets extra’s aan.

Getekend plaatje waaruit blijkt wat een objectmarkering is.

Objectmarkering

Attendeert de gebruiker op een keuze in de route, zoals een T-splitsing of kruispunt. De markering ziet eruit als een leeg vlak van 600 x 600 mm. Tussen een objectmarkering of waarschuwingsmarkering en een geleidelijn wordt een attentievlak opengehouden van 600 x 300 mm. Je legt op de bestaande ondergrond dus juist niets extra’s aan.

Welke elementen je precies nodig hebt, hangt af van de ruimte die je toegankelijk wilt maken en wat je in de route tegenkomt.

Blinkink, Teken de route

Hou het simpel

Less is more. Hoe eenvoudiger je route, hoe fijner deze is voor degene die de route gaat gebruiken.

Teken de route globaal:

  1. Waar wil je naartoe leiden? Teken globaal een lijn van en naar de punten die je toegankelijk wilt maken. Hier komen geleidelijnen.
  2. Kom je gevaarlijke punten in de route tegen, zoals een afstapje of trapgat, dan moet je daar tijdig voor waarschuwen. Teken voor die plekken een vierkant met uitroepteken. Hier komt een waarschuwingsmarkering.
  3. Zijn er plekken die belangrijk zijn om over te informeren, zoals de locatie van de kassa, een object of kunstwerk bij een tentoonstelling of buiten een Kiss&Ride? Teken daar een vierkant met vraagteken. Hier komt een objectmarkering.
  4. Teken nu een leeg vierkant bij een keuze in de route, zoals een T-splitsing of afslag. Dit wordt een attentiemarkering.

 

Meet hoeveel strekkende meter geleidelijn je nodig hebt.
Ga door naar “Bepaal de situatie” hieronder. De andere onderdelen komen later, daar zijn standaard afmetingen voor.

Wil je de route nauwkeuriger intekenen? Gebruik dan deze technische details.
Denk je na het lezen ‘help!?’, aarzel niet en bel of mail TG Lining. Wij staan klaar om je te helpen.

Bepaal de situatie

Wil je een inclusief event, zoals een festival of de verkiezingen? Wil je een winkel of kantoorpand toegankelijk en gastvrij maken? Of wil je juist een bestaande geleideroute in verband met werkzaamheden tijdelijk verleggen?
Dit heeft invloed op het soort producten wat je nodig hebt. 

Maak hieronder een keuze:

Blinkink your sight guide

Zoeken op deze website